09-07-2020
Pa kategorizuar

Imazhe mahnitës që dëshmojnë se përse natyra është kaq e bukur dhe mistike

Shoqëria Kombëtare Audubon ka shpallur fituesit më të mirë të Fotografisë për vitin 2020. Fotografitë paraqesin disa lloje të zogjve të rrallë, të cilët janë të kërcënuar të zhduken.

Për fotografët natyra me gjallesat e saj është një subjekt mjaft i mirë për t’u fotografuar. Kjo për faktin se natyra mbart mistere, gjallesa e specie të mrekullueshme, që syri i njeriut rrallë i ka parë.

Fotografët detyrohen të qëndrojnë me orë të tëra, për të kapur momentin, kohën dhe vendin e duhur për të realizuar foto perfekte./Motilokal.com

Ky imazh i mrekullueshëm i një korrenti me dy kreshta është Fituesi i mimit të Madh të vitit 2020. Pamja e detit u kap nga Joanna Lentini në ujërat e Los Islotes, Meksikë. Kormorani me dy kreshta shpesh zhyten nën ujë për të tërhequr ushqimin, siç është rasti në figurën e mësipërme. Zogjtë janë në gjendje të arrijnë një thellësi prej 24 metrash, dhe mund të qëndrojnë nën sipërfaqe deri në 70 sekonda

Year'smimi Fisher i këtij viti iu dha Marlee Fuller-Morris për foton e saj të një Dipper Amerikan. Siç sugjeron emri i saj, Dipperi Amerikan shtrëngon kokën lart e poshtë nën sipërfaqen e rrjedhave që lëvizin me shpejtësi në mënyrë që të marrin ushqimin. Zogu, i cili njihet edhe si ouzel uji, banon në rajonet malore të Amerikës Qendrore dhe gjysmën perëndimore të Amerikës së Veriut. Kjo imazh u kap në Parkun Kombëtar Yosemite në Kaliforni

Gail Bisson u emërua Fituesi Amator i vitit 2020 për këtë imazh të një heroni tigri të zhveshur. Ndërsa Bisson banon në Kanada, ajo udhëtoi në jug për në Kosta Rika për të kapur këtë snap të zogut të rrallë, i cili mund të gjendet vetëm në Amerikën Qendrore. Heronjtë e tigërve të zhveshur të zhveshur janë të njohur për fytyrën e saj të dallueshme të verdhë dhe qafën e gjatë me pendë, dhe zakonisht ushqehen në pyje me moçale aktuale ose mangrove bregdetare.

Audmimet Audubon të vitit 2020 i ka dhënë një përmendje të nderuar fotografit amator Bibek Ghosh për këtë imazh të një Hummerbird të Anës. Imazhi i jashtëzakonshëm tregon një pikëz uji që zbret në sqepin e shpendëve ndërsa fluturon nëpër ajër. Kullosjet e Anna-së janë vendase në rajonet bregdetare perëndimore të Amerikës së Veriut

Fituesi i këtij viti i Bimëve për Zogjtë shkoi te Travis Bonovsky për këtë fotografi të një Goldfinch Amerikan në një fabrikë kupe. Imazhi u këput verën e kaluar në Minneapolis, Minesota. Arrat e arta kryesisht hanë farat dhe tërhiqen nga lule shumëngjyrësh si marigoldë, lulekuqe dhe luledielli - siç shihet më lart

Një përmendje e nderuar në kategorinë e Bimëve për Zogjtë ka shkuar te Natalie Robertson, e cila mori këtë kthesë të mrekullueshme të një Warbler të Tennessee në një farisje lindore me kokrra të kuqe. Robertson është një nga të paktat Kanadezë që duhet të veçohet për aftësitë e saj në fotografi, me këtë fotografi të realizuar në Parkun Kombëtar të Pjetit Pele - i vendosur në një nga pikat më jugore të Kanadasë

Gjyqtarët për Awardsmimet e Fotografisë Audubon për vitin 2020 kanë emëruar Sue Dougherty Fituesin e këtij viti profesional. Dougherty - i cili udhëton larg dhe gjerë për të kapur imazhe të zogjve të rrallë në habitatet e tyre natyrore - mori këtë goditje mahnitëse të një Frigatebird Magnificent në ishullin Genovesa në Ekuador. Frigatebird Magnificent mashkull është i njohur për qesen e saj të kuqe të gojës, e cila është theksuar në foton e Dougherty kundër një sfondi të zi. Zogu fryn qesen për të tërhequr një bashkëshort

Fotografit profesionist Gene Putney i është dhënë një përmendje e nderuar për këtë imazh të Greater Sage-Grouse, i kapur në Kolorado. Numrat e Sage-Grouse Greater janë në rënie të shpejtë, për shkak të humbjes së habitatit. Disa organizata kanë ngritur beteja ligjore për t'u përpjekur dhe duhet që zogu të njihet zyrtarisht si një specie e kërcënuar. Në vitin 2018, administrata Trump njoftoi një plan për të mbrojtur mbrojtjet për Greater Sage-Grouse pasi hapi nëntë milion hektarë tokë për shpime dhe miniera

Shoqëria Kombëtare e Audubonit inkurajon mijëvjecarët dhe anëtarët e Gjeneralit Z që të ndjekin shikimin dhe fotografimin e shpendëve. Organizata ka vendosur një çmim Rinie, me emrat Vayun Tiwari si fituesin e këtij viti. Vendasja nga Kalifornia kapi këtë imazh të mahnitshëm të një Jacana Veriore duke ekzaminuar një lule në kënetat e rrethit Orange Walk në Belize

Fotografi që vjen dhe vjen, Christopher Smith fitoi një përmendje të nderuar në kategorinë Rinia për këtë pamje të një Roadrunner të Madh me një hardhucë ​​në sqepin e tij. Zogu i gjelit - i cili gjendet në Kaliforni - ushqehet me insekte, akrepa dhe tarantula. Greater Roadrunners gjithashtu bllokojnë gjarpërinjtë, minjtë dhe ketrat e vegjël në gojët e tyre